11-11-10

Maandag

Elke maandag zo rond vier, komen ze aanbellen. De andere dagen ook, maar op maandag hebben ze Huiswerk bij.

De buurmeisjes zwaaien vrolijk met hun blaadjes, drie, soms vier, stomme school, en nog dictee.

Eén aan mijn bureau, de andere aan de keukentafel, anders zitten ze elkaar te pesten.

Ze zwoegen, wiebelen op hun stoel, proberen woorden te schrijven die ze nooit gebruiken, waarvan ze niet eens weten wat ze willen zeggen, maar ze maskeren het goed, heeeeel goed.

Ik zie frustratie als het niet lukt, als ze het niet gezegd krijgen in een taal die ze niet met de moedermelk hebben meegekregen, of toch niet volledig. Ik zie hoe ze zichzelf tegen het hoofd slaan als het niet gaat, ik zie ze graven in hun hoofd, want wat betekent 'leiden', iets met de bus en de tram, gokt de jongste? Hebben ze wel een moedertaal? Ze spreken Nederlands met hun mama, een beetje Berbers met de papa, wat woordjes Spaans, hier en daar wat Frans met aangewaaide familie, maar in welke taal dromen ze?

In het vierde leerjaar zitten ze, ze schrijven 'Ilham babbelen met mijn vriendin in het les' als ik vraag om een zin met babbelen te maken of 'Ik zag twee bemannig op het straad loopen' zelfde vraag met 'bemanning'.

Ik zie ze huilen, geen dramatisch hysterisch snikken, maar diep verdriet, één verdwaalde traan over een wang, want morgen hebben ze toets, en ze dachten dat het goed zou gaan, maar ze zien mij het ene woord na het andere verbeteren in hun dictee.

Ik troost, pep op, ik geloof in hen, maar mijn hart breekt, ze zijn niet dom, verre van, ze hebben veel verstand anders zouden ze het niet overleven, maar het is soms zo godverdomme oneerlijk.

 

21:03 Gepost door Vooralsof | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gezien, kinderen |  Facebook |

Commentaren

Hmm, herkenbaar.
Ik lees op het moment voor aan een meisje met en achterstand voor Nederlands (via de Boekenkaravaan).
En dan krijg je het volgende: "Weet je wat dat betekent "ze vroeg", "jaja, van gisteren of zo".
Waarmee zij dan het woord "vroeger" bedoeld.
Nederlands = niet gemakkelijk, vrees ik

Gepost door: Katrien | 18-11-10

De commentaren zijn gesloten.